Probleemvoet

Diabetische voet

Veel mensen met diabetes krijgen last van hun voeten. Dat heet ook wel ‘diabetische voet’. In het ergste geval moeten mensen een teen of voet missen, of zelfs een been. Daarom is het belangrijk dat patiënten hun voeten goed verzorgen en checken. Dat voorkomt veel problemen.

Bloedvaatjes en zenuwen kunnen beschadigd raken door diabetes. Daardoor stroomt het bloed minder goed door de benen en voeten. Ook voelen mensen vaak minder in hun voeten. Wanneer je minder gevoel hebt in je voeten, valt een wondje niet op. Je merkt het niet. Het wondje kan gaan ontsteken en een zweer worden. Een zweer heet met een medisch woord ‘ulcus’.

Door minder gevoel in de voeten kunnen mensen ook in een andere houding gaan lopen. Dat kan leiden tot vervorming van voeten en drukplekken. Onder een eeltplek kunnen ongemerkt ontstekingen zitten.

Bij mensen met diabetes genezen wondjes ook minder snel. Dat maakt behandeling van wondjes en zweren extra moeilijk. Soms lukt de behandeling niet goed. Dan moet een teen, voet of zelfs been eraf worden gehaald: amputatie. Gelukkig kan goed opletten en op tijd behandelen veel problemen voorkomen.

 

Reumatische voet

De reumatische voet is gevoelig voor ontstekingen. Het is daarom raadzaam om regelmatig je voeten te laten behandelen. Een veranderde stand van de voet kan een ander looppatroon tot gevolg hebben. Vaak gaat dat gepaard met overmatige eeltvorming.

Door reumatoïde artritis kunnen de vetkussentjes onder de bal van je voet dunner worden, en dus pijnlijker. Om de druk onder de voetzool te verminderen is een podotherapeutische zool een uitkomst. Soms heeft een comfortabele sportschoen hetzelfde effect. Ga niet zelf aan de slag met het weghalen van eelt, likdoorns of brokkelige nagels. Behandeling van de reumatische voet moet deskundig gebeuren door een gespecialiseerde pedicure met aantekening ‘Reumatische Voet’.